Industrial PRIME, osa ll

Tuntuu jokseenkin oudolta, että kirjoitan tässä blogissa vasta nyt ensimmäisen kerran ystävästäni nimeltä Rauno Sainio. Outo tunne johtunee pitkälti siitä, että olen viimeiset kolme vuotta työskennellyt hänen kanssaan päivittäin hyvinkin intensiivisesti, ja hän on periaatteessa ollut minulle ainoa todelliseen työkaveriin verrattava henkilö koko lehtihistoriamme aikana.

Toisaalta se, että kirjoitan Raunosta vasta nyt, kuvaa hyvin sitä kuinka pitkä matka tämä on kaiken kaikkiaan ollut.

Olen tuntenut Raunon ala-asteen ensimmäisestä luokasta alkaen, ja hän on kuulunut parhaiden ystävieni joukkoon siitä lähtien. Mielenkiintomme elokuvia ja vanhoja videopelejä kohtaan on yhdistänyt meitä vuosikymmenten ajan.

Rauno on aina ollut lahjakas kielten kanssa. Hän puhuu ja kirjoittaa virheetöntä englantia ja toimii Industrial PRIMEn kirjoittajan roolinsa ohessa nykyisin myös ammattikääntäjänä erikoisosaamisalueenaan kiinan kieli ja kiinalaisten romaanien suomentaminen.

Olen aina ihaillut Raunon huolellisuutta ja kykyä syventyä tekemään asioita pitkäjänteisesti. Juuri näiden ominaisuuksien ansiosta hän on luultavasti aina ollut hyvä myös kielten opiskelussa ja sisäistämisessä. Raunon kohdalla kyse ei kuitenkaan ole pelkästään kyvystä opiskella, vaan myös lahjakkuudesta ja ehkä tarkalleen ottaen niiden täydellisestä yhdistelmästä.

Koska Rauno on lukeutunut parhaisiin ystäviini läpi elämäni, mietin monesti, kuinka voisin yhdistää myös hänet Organisaatio-Sanomien toimintaan mukaan. Rauno kuitenkin asui monien vuosien ajan Kiinassa, eikä yhteistyölle koskaan tuntunut löytyvän todellista mahdollisuutta. Muutamia kertoja hän kuitenkin kirjoitti pyynnöstäni painettuun lehteemme kolumneja tai artikkeleita.

Ehkä ensimmäinen todellinen takaisku mahdolliselle yhteistyön aloittamiselle tuli syksyllä 2013, jolloin meille koitti aika palkata vakituinen toimittaja. Olisin halunnut tarjota työtä ensisijaisesti Raunolle, mikä ei kuitenkaan ollut mahdollista, koska hän asui edelleen Kiinassa.

Seuraava mahdollisuus avautui onneksi melkein heti perään keväällä ja se olikin luonteeltaan huomattavasti mielenkiintoisempi. Olin nimittäin juuri saanut idean Industrial PRIMEstä, ja samaan aikaan Rauno oli palaamassa Kiinasta lopullisesti.

Tiesin Raunon englannin osaamisen olevan tasolla, jota uusi kansainvälinen julkaisumme vaatisi. Lisäksi tunsin hänen toimintatapansa ja luonteensa ja tiesin, että kommunikaatiotasomme olisi ystävyystaustamme ansiosta omaa luokkaansa. Jostain syystä en vain yksinkertaisesti voinut kuvitella Industrial PRIMEn artikkeleiden tuottamista kenenkään muun kuin Raunon kanssa.

Taisin puhua Raunolle Industrial PRIMEstä ensimmäisen kerran vasta elokuussa 2014, kun ryhdyimme Kimmon kanssa tekemään jo itse sivustoakin. Kuvailin ideaani innostuneena samaan tyyliin kuin Kimmollekin, mutta enemmän sisältöpainotteisesti.

Rauno on kuitenkin luonteeltaan hieman varautunut, eikä hän varmaankaan heti täysin ymmärtänyt tai uskonut sitä mittakaavaa, jossa julkaisua suunnittelin.

Halusin korostaa hänelle, ettei artikkeleiden tekeminen olisi yksin hänen harteillaan vaan tekisimme niitä yhdessä, eikä hänen tarvitsisi tehdä esimerkiksi haastatteluita, koska voisin tehdä ne hänen puolestaan. Tietysti myöhemmin Rauno alkoi tehdä haastatteluja myös itse, mutta ensi alkuun niiden tekeminen oli kyllä hänelle melko vieras ajatus.

Sain suostuteltua Raunon Industrial PRIMEn kirjoittajan rooliin loppujen lopuksi ilman sen suurempaa houkuttelua. Projekti kiinnosti selvästi myös häntä itseään.

Mitä Raunon osallistuminen Industrial PRIMEen sitten on minulle henkilökohtaisesti tarkoittanut? No ensinnäkin hänen ansiostaan saatoin aloittaa vuorenhuipun valloituksen, josta mainitsin edellisessä kirjoituksessani. Toisaalta minulla on viime vuosina ollut Raunon ansiosta hyvin monta asiaa vähemmän murehdittavana, koska yhteistyömme on toiminut saumattomasti.

Mutta päällimmäisenä tulee mieleen se, että olen saanut työskennellä parhaan ystäväni kanssa viimeiset kolme vuotta putkeen päivittäin, ja täytyy myöntää – hienoa on ollut!

raku ja tuomas

Kuvassa minä ja Rauno loppusyksystä 2014. Kävin tuolloin tapaamassa Raunoa Tallinassa, missä hän on asunut Kiinasta palattuaan. Tämä kyseinen tapaaminen koski nimenomaan Industrial PRIMEä. Keskustelimme kerronnasta, sisältöjen tyyleistä ja koko julkaisun luonteesta. Samalla reissulla esittelin Raunolle myös ensikertaa Kimmon kanssa aikaansaamaamme sivustoa, joka oli tosin vielä pahasti kesken. Illalla saimme tietää, että lapsuuden ajan kotikaupunkimme Vammalan lentopallojoukkueella oli peli Tallinnan joukkuetta vastaan, joten otimme taksin pelipaikalle. Kuva siis Tallinn Selver-Valepa lentopallopelistä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s