Liikunnan ja työn positiivinen noidankehä

Tämä on taas tällainen hieman erilainen kirjoitus, mutta ehkä saan jollakin tavalla myös tämän liitettyä blogin kontekstiin – yrittämiseen ja miksei työelämään yleensä.

Vuosien varrella ihmiset ovat silloin tällöin ottaneet puheeksi liikunnallisuuteni. Monesti ihmiset saattavat minut ensi kertaa tavatessaan udella, mitä teen kuntoni eteen ja kuinka paljon.

Vastaus on nopeasti annettu: käyn kuntosalilla ja lenkillä lähes joka päivä. Mutta huomattavasti oleellisempi kysymys mielestäni on se, miksi liikun, ja siihen ajattelin nyt myös vastata.

Ennen kuin huokaisette, että taas yksi fitnessiin hurahtanut alkaa saarnata elämäntapaansa, totean, että olen lenkkeillyt ja nostellut painoja säännöllisesti kohta 20 vuotta. Mistään satunaisesta kesä-dieetistä ei siis kohdallani ole kyse.

Joka tapauksessa, viime vuosina olen havainnut ihan yrityksemme tavoitteita tukevia syitä nostella painoja ja käydä lenkillä.

Perustyöni on pitkälti kirjoittamista, lukemista, miettimistä, myymistä, tarjousten laatimista, ihmisten haastattelemista ja kuvaamista. Monesti teen myös monia näistä yhtä aikaa tai vähintäänkin joudun hyppäämään asiasta toiseen ja takaisin monta kertaa päivässä, mikä tavallaan jättää aina ”toimintoja” päälle aivoissani.

Julkaisumme tuottaminen voi siis välillä olla melko uuvuttavaa hommaa (kuten tietysti moni muukin työ), ja aivot käyvät kovilla kierroksilla vielä päivän päätyttyäkin.

Olen kuitenkin huomannut painojen nostelun auttavan tehokkaasti nimenomaan ajatustyön katkaisemisessa ja edistävän näin aivojen levonsaantia sekä sitä kautta niiden palautumista.

Nyt nokkelimmat nauravat, että sellaisiahan ne kuntosalityypit ovat, aivotoiminta pysähtynyttä, mutta joka tapauksessa jo 30–45 minuutin intensiivinen painojen nostelu saa minun kohdallani aikaan vastaavan olotilan kuin jos olisin nukkunut kahdeksan tunnin yöunet – tuntuu oikeastaan siltä kuin uusi päivä olisi alkanut.

Käytännössä siis annan päivän tehottomimmasta ja aikaansaamattomimmasta ajastani pienen hetken kuntosaliharrastukselleni ja parannan sillä loppupäiväni laatua.

Pystyn nauttimaan vapaa-ajastani täysin TAI, jos minulla on poikkeuksellisen paljon töitä, voin tehdä vielä ”iltavuoron” päälle ja työ on silti tehokasta! Tässä siis syy sille, miksi pyrin nostelemaan painoja joka arkipäivä heti työpäivän jatkeena.

Toisaalta pidän myös lenkkeilystä, mutta sen vaikutus on hieman erilainen. Esimerkiksi Industrial Prime -nimi ja koko englanninkielisen julkaisun konsepti syntyi Tampereen Kaupin pururadalla. Samoin lähes kaikki isojen Insight-artikkeliemme aiheet olen keksinyt juoksulenkillä.

Toisin sanoen voimakas ponnistelu painojen kanssa purkaa aivojeni yliaktiivisuutta, joka vähitellen johtaisi väsymykseen, pitkällä aikavälillä saamattomuuteen ja stressiin sekä lopulta kenties pahimmassa tapauksessa burn-outiin. Ulkoilmassa juokseminen puolestaan voimistaa selvästikin luovaa ajattelukykyäni, jolloin saan kaikenlaisia uusia ideoita.

Olen myös havainnut viime vuosien aikana yhteneväisyyden oman fyysisen kuntoni sekä tavoitteideni saavuttamisen välillä. Kaiken edellä sanotun valossa tämä on varsin loogista.

Kyseessä on siis myönteinen noidankehä. Mitä enemmän teen töitä, sitä enemmän minun pitää harrastaa liikuntaa ja samalla kuntoni kehittyy. Toisaalta mitä enemmän liikun, sitä enemmän kykenen tekemään töitä ja etenen työlleni asettamissani tavoitteissa.

Jos siis joku kysyy, miksi olen hyvässä kunnossa, vastaan: koska teen paljon töitä. Ja toisaalta jos joku kysyy, miten selviän kaikista töistäni, vastaus kuuluu: koska harrastan paljon liikuntaa.

Työni siis ajaa minua parempaan kuntoon ja liikuntaharrastukseni vievät minua kohti työssäni asettamiani päämääriä.

Monesti syyksi liikunnattomuudelle kuulee ajan puutteen, mutta itse näen asian siten, että antaessani yhden väsyneen tunnin pois saan kuusi tehokasta tilalle. Minun näkökulmastani siis liikunta tuo aikaa eikä vie sitä.

Voin vilpittömästi sanoa, että päivittäinen kuntoiluni on ollut avainasemassa myös Industrial Primen kehittämisessä ja sen aikaisessa toiminnassamme. Liikunnan avulla olen pystynyt puristamaan itsestäni vielä enemmän irti ja olen kyennyt hallitsemaan paineitani.

Lisäksi täytyy vielä lopuksi mainita, että pidän eritoten kuntoharjoitteluun liittyvästä lainalaisuudesta, jossa tavoitteesi välissä on vain ja ainoastaan kova työ ja lopulta aina saa mitä ansaitsee. Ja toisaalta, vaikka sinulla olisi kaikki maailman raha ja valta, kukaan ei voi oikaista maaliin, kukaan muu ei voi tehdä toistoja tai juosta kilometrejä puolestasi – ne täytyy jokaisen tehdä aina itse.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s